Vizita e dytë para lindjes…

Tashme ne jemi njohur me personelin mjekësor i cili është në shërbim të nënës dhe fëmijës, për vizitat e radhës të cilat duhen të ndiqen me një rregullsi pasi janë shumë të rëndësishme. Sa shpesh do të kryhen këto vizita kjo varet nga gjëndja jonë dhe e bebit. Kur çdo gjë ecën normalisht, vizitat duhet të bëhen muaj për muaj deri në muajin e shtatë, me tej çdo dy javë dhe në muajin e nëntë çdo javë. Në çdo vizitë do të maten pesha jonë dhe presioni i gjakut.

Cilat janë qëllimet e vizitës së dytë para lindjes?

 • Vlerësimi i vizitave të zakonshme të bëra mbas vizitës së parë, duke marrë masa për çdo problem që mund të dali.
 • Nëse niveli i hemoglobinës rezulton i ulët jepet ilaci përkatës si dhe mjekohet infeksioni vaginal, kur vertetohet prania e tij me mbjellje.
 • Hartimi dhe zbatimi i protokolleve që do të ndiqen për gratë me shtatëzani me rrezik të lartë.
 • Vlerësimi i ecurisë së shtatëzanisë.
 • Këshillimi për ushqyerjen, veshjen dhe menyra e jetesës.

Disa nga situatat kur duhet të vizitohemi patjetër tek mjeku specialist?

 • Mosha me e vogël se 17 vjeç apo më e madhe se 35 vjeç.
 • Shtesë në peshë mbi 13 kg gjatë shtatëzanisë.
 • Dobësia(në peshë).
 • Histori familjare me keqformime gjenetike ose të trashëguara.
 • Gjatësia nën 145 cm.
 • Përdorimi i duhanit.
 • Prania e vazhdushme e faktorëve stresues dhe e problemeve psikologjike.
 • Vështirësi për të mbetur shtatëzan.
 • Keqformime të mitrës apo të qafës së mitrës.
 • Nese janë bërrë më parë ndërhyrje kirurgjikale sidomos në yonën gjenitale.
 • Fëmijë të lindur të vdekur ose që kanë vdekur menjëherë pas lindjes.
 • Lindje të shumëta(mbi 4 lindje).
 • Dy ose me shume aborte spontane.
 • Lindje të para kohe.
 • Interval i shkurtër i lindjëve (më pak se një vit).
 • Lindje të fëmijëve me peshë mbi 4000 gram.
 • Lindje të fëmijëve me keqformime të lindura.
 • Lindje të vështira të mëparshme(afeksi e bebit në lindje).
 • Tension i lartë gjatë shtatzanive të mëparshme.
 • Lindje të mëparshme me operacion.
 • Ngushtim i kockave të legenit, i lindur apo i fituar.
 • Shtatëzani të mëparshme me shumë fëmijë.
 • Gjëndje depresive mbas lindjeve të mëparshme.
 • Hemoragji vaginale gjatë shtatzanisë, pavarsisht nga ngjyra e errët apo e hapur.
 • Të vjellat e shpeshta, të cilat vështirësojnë gjëndjen e përgjithshme.
 • Ankesa gjatë urinimit.
 • Dhimbje barku te cdo lloj natyre.
 • Rrjedhje ujrash para se të fillojë aktiviteti i lindjes.
 • Tejkalimi i datës së parashikuar për lindje(më shumë se nje javë).
 • Pakësimi i lëvizjeve të bebit(më pak se 12 lëvizje në 24 orë).

*Mos përdorni asnjë ilaç gjatë shtatzanisë pa rekomandimin e mjekut specialist gjinekolog*.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *